Ljekovita Divizma - Svečnjak

Divizma, svečnjak, navadni lučnik ili lepruh. Ljekovita biljka, nama poznata pod imenom Divizma, nosi latinsko ime Verbascum phlomoides, a među liječnicima je znaju kao Flores ili Folia Verbasci.


Raste uz putove, potoke, na napuštenom kamenitom zemljištu i šumskim čistinama na pjeskovitu tlu. Naraste i preko metar visine. Ima velike dugoljaste lancetaste listove. Čitava je biljka gusto dlakava i srebrnaste je boje. Veliki žuti, vrlo lijepi cvjetovi razvijaju se u čupercima na gornjem dijelu stabljike kao klas ili kita. Cvate od lipnja do kolovoza. Sabiru se listovi i cvijet za vrijeme cvatnje. Suši se u hladu. Dobro osušeni drži se u hermetički zatvorenim limenkama ili staklenkama. (Napadaju ga crvi i lako se kvari).

Čaj od divizme treba procijediti kroz gusto platno, pošto na cvijeću ima maljavih dlačica koje izazivaju golicanje u grlu.

Divizma se upotrebljava i protiv kašlja, prehlade, promuklosti, tjeranja znoja i reume. (Miješana s drugim biljem).

Divizma je vrlo dobra kod plućnih bolesti, šuljeva, bolesti jetre, slezene, kašlja. Čaj od cvijeća 8—10 g na 300 g ključale vode dva puta dnevno po šalicu. Još je efikasnije ako se cvijet divizme prelije ključalim mlijekom i pije nekoliko puta dnevno po kavenu šalicu. Tada koristi protiv žutice i zadržavanja mokraće. Za rane u obliku obloga kuhamo ga 2 minute u mlijeku. Kod astme miješan sa bazgom, korijenom bijelog sljeza i listom podbjela u jednakim dijelovima, žlica čaja se prelije sa 200—300 g ključale vode. Tako pripremljen lijek koristi i kod upornog kašlja.

Divizma između ostalog sadrži: saponina, šećera, eteričnog ulja, masti i sluzi.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi