Ljekovita biljka Dragušac - Potočarka

Dragušac, ugas, potočarka, krstovnik ili kreša je ljekovita biljka sa latinskim imenom Nasturtium officinale među liječnicima još poznata kao Herba Nasturtii.


Dragušac raste u tekućim vodama potočića. Izvan vode ne raste. Stabljika je i do 80 cm visoka ili ležeća u vodi. Listovi su mesnati, različito izrezani i jajoliki. Cvate sitno bijelim ili plavkastim cvjetićima, nalik na cvijeće kupusa ili repice — na dugom vršku, na kraju stabljike.

U proljeće sabiru se mladi listovi za salatu. Treba ih pažljivo oprati od pužića. Cijela biljka sabire se od ožujka do lipnja zajedno sa cvijetom i upotrebljava se u ljekovite svrhe. Mlade listove prije upotrebe treba zagnjuriti u slanu ključalu vodu — zbog moguće zaraze od nametnika, zatim obilato u hladnoj vodi oprati. Bolesni od šećerne bolesti treba da ga u proljeće jedu što više, cijelo vrijeme dok ne ostari.

Cijela biljka u obliku čaja liječi bubrege, čisti prorijeđenu krv, stvara potrebne vitamine, liječi plućne bolesti, padavicu, šećernu bolest. Čisti pluća od zagnojenih žlijezda kod bronhija.

Kneipp je preporučio čaj jedne žlice dragušca na 200 g ključale vode da stoji poklopljeno još 10 minuta. Pije se triput dnevno po šalicu protiv slabe krvi, kožnih bolesti. Žene u drugom stanju ne smiju ga upotrebljavati, jer suviše tjera na mokrenje. Dobar je protiv vodene bolesti.

Dragušac sadrži vitamine A i C, tragove arsenika, oštro eterično ulje koje je nastalo iz glikozida u svježoj biljci.

Nema komentara :

Objavi komentar

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi