Ljekovita biljka - Dragoljub divlji

Dragoljub divlji ili kapucinka, poznata i pod latinskim imenom Tropaeolum maius, te među liječnicima kao Herba Nasturtii indici, je ljekovita biljka koja pogoduje plućima, lučenju mokraće, te liječi neke kožne bolesti.


Raste u svijetlim, suncem obasjanim bukovim šumama i gajevima. Ima široke jajolike — poput muške bokvice — uvinute listove s mnogo ravnih žila. Listovi su nasađeni na podanak s vrlo kratkom peteljkom. U proljeće iz podanka istjera stabljika visoka do 15 cm, na čijem se vrhu nalazi klas vrlo lijepih bijelih cvjetića. Cvjeta u lipnju i srpnju.

Za vrijeme cvatnje sabire se lišće i cvijet i suši u hladu, a plod u ranu jesen kad sazri.

Dragoljub sadrži sumporasto ulje koje je vrlo korisno kod proširenih pluća i zagnojenih plućnih žlijezda i izbacivanja ispljuvka (šlajma). Uzima se u obliku alkoholature triput dnevno po malu žlicu — razrijeđeno s malo vode. Dragoljub luči mokraću, podstiče životnu snagu. Sa te strane može ga se preporučiti. Vrlo je dobar za vanjsku upotrebu — protiv kožne bolesti. Naročito je dobar kod ispadanja kose u ovoj mješavini: lišće i plod dragoljuba, lišće žare koprive i list šimšira — po 5 jedaćih žlica — sve usitnjeno. Stavi se u pola litre 96 posto jakog alkohola i ostavi 3 nedjelje stajati. Dnevno jedanput treba bocu protresti. Zatim ocijediti s pritiskivanjem. Taj se lijek utrlja u kožu tjemena na mjestu gdje kosa opada. Nakon jednog sata glava se opere mlakom vodom. To se ponavlja svaki drugi dan — tri nedjelje.

Google oglasi

Popularni postovi zadnjih 7 dana

Google oglasi